Youth Camp Small2
Kiwanis > Projecten > Youth Camps 2017

Youth Camps 2017

19 Jonge adolescenten in Jeugdkamp De Panne

Het Belgische Jeugdkamp in De Panne was een echt succes; 19 jongeren uit heel Europa (RO, TU, HU, GE, CH, CZ, SVK, ITA en BEL) kwamen aan de Belgische kust om meestal van elkaars gezelschap te genieten, maar ook de natuur, de geschiedenis en de zee, het zand en duinen.

Hoofdactiviteiten in het kamp waren 's ochtends leiderschapstraining, groepswerk, sociale activiteiten en het milieu. In de namiddag speeltijd onder leiding van Sportievak met speciale spellen als cub gooi, boogschieten, bubbelfoot, muurbeklimmen, mountainbike raid en uiteindelijk zwemmen.

Midweek was een geschiedenis dag met een bezoek aan Ieper met de stad, de Menenpoort en het Flanders Field museum met Belfort torenbeklimming. De dag werd besloten met een wandeling in de Tyne Cot begraafplaats, de grootste Commonwealth begraafplaats met zijn 12000 vaal witte grafen van soldaten in de leeftijd van onze jongeren.

Op woensdag werden we ontvangen in het gemeentehuis van De Panne door ldy burgemeester Ann Vanheste. Op donderdag hebben we het bezoek gehad van een breed scala aan sponsors, met onder meer de vers verkozen vice-voorzitters van KI en KIEF Daniel en Chris en Gouverneur Belux Marie Paule. Op vrijdag hebben we Kiwanis Poppen versierd.

Wat hebben we bij dit kamp ervaren?

We denken dat, nadat we het kamp en zijn activiteiten hebben beleefd, we moeten aandringen op het feit dat Kiwanis het hoofddoel is "de kinderen te dienen". Dit zou betekenen dat we alle kinderen willen helpen en dienen, ongeacht hun natie, gezondheid, financiële situatie of sociale status. Het is waar dat sommige kinderen ons meer nodig hebben dan anderen, maar toch kunnen we een verschil maken in ieders leven. Het Kiwanis Youth Camp kan niet helemaal een sociaal project zijn (voor sommige deelnemers is het). Het gaat niet alleen om hulpbehoevende kinderen, maar het gaat wel om de kinderen te dienen, een verschil te maken in hun leven en daardoor een verschil in de wereld. Het lijkt misschien heel klein, maar veel goed komt uit kleine dingen. Het Kiwanis Youth Camp biedt een gezonde en veilige omgeving waar jongeren uit heel Europa leren over elkaar, over respect, over het accepteren en omarmen van de verschillen. Ze leren dat verschillen ons kunnen verrijken, niet verdelen. Tijdens het kamp verbeteren ze hun communicatievaardigheden, ze openen hun gedachten en overschrijden hun grenzen.

Het belangrijkste, volgens mij, leren dat ze samen een verandering kunnen maken. Zij ontdekken dat teamwerk niet altijd makkelijk is, maar het is efficiënt en soms de enige manier om problemen op te lossen die in het begin onmogelijk lijken.

Misschien zijn de effecten van het jeugdkamp in korte tijd niet tastbaar, maar in een lange tijd hebben we geen twijfel in onze gedachten en hart dat de jongeren die zo'n ervaring hebben geleerd, betrokken zijn bij het helpen van de anderen in een goed georganiseerd wijze (zoals Kiwanis Clubs), of op een andere manier.

Naar ons idee is de positieve verandering die we bij de deelnemers zagen, de belangrijkste ervaring. Herinner de presentatie van R, de speech van T, de sterke posities van I na herstel, enzovoort .... die jongeren waren niet langer verlegen en wilden zich uitdrukken. Is dat niet mooi positief geweld ?

Alvast bedankt aan iedereen die dit kamp realiseerbaar maakt dankzij het personeel van J Club en I, Ex3, R, Lx2 en P voor hun kostbare hulp om dit effectief te maken!

Carmen Baban en Vincent

Register now!