Belgium-Luxembourg

NL
Bandeau SOB
Kiwanis > Projecten > Special Olympics Belgium

SOB Special Olympic Belgium

Het leven van mensen met een verstandelijke beperking verbeteren dankzij sport

Special Olympics Belgium (S O B) gaat dit jaar door in Limburg – meer bepaald in Lommel en Neerpelt – tijdens het Hemelvaart-weekend van 24 tot 27 mei 2017.

In naam van de Limburgse divisies wil ik u allen hartelijk uitnodigen.                                                          

Hoewel ik al vele jaren een handje ga toesteken in het standje «koffie met lekkers» van Tessenderlo Alchemia, was ik niet vertrouwd met de praktische organisatie van het evenement. Als Luitenant-Gouverneur van Limburg-Kempen heb ik echter noodgedwongen de koe bij de hoorns genomen en mij verdiept in S O B. Special Olympics Belgium is een sportief en warm evenement voor atleten met een verstandelijke handicap. Kiwanis is als partner-serviceclub een «Gold-sponsor» en dit reeds 35 jaar via de vzw Actie en Deelname.

Omdat er de jongste jaren door leden wel eens één en ander in vraag werd gesteld , ben ik - om de andere kant van het verhaal eens te horen - gaan aankloppen bij een familie van een jongeman die al verschillende keren heeft deelgenomen. De ontmoeting met dit gezin was voor mezelf een openbaring. De ouders waren heel positief over S O B en wisten zelfs dat Kiwanis er een grote sponsor van is. Voor hun zoon is Special Olympics het belangrijkste evenement van het hele jaar. Ik heb me dit niet eerder gerealiseerd, maar het is eigenlijk een geweldige bekroning voor de inzet van de atleet zelf, maar ook voor al de inspanningen van zijn ouders. Aan sport doen is voor de zoon heel belangrijk . Hij traint veel en gedreven want er zijn selectieproeven en de plaatsen zijn beperkt. Deelnemen alleen is niet genoeg, hij gaat voor een medaille en liever goud dan zilver!                                                                  

Praktisch en financieel vraagt dit het hele jaar door ook een grote inzet van de ouders. Maar zij hebben het er graag voor over. Dat zij inschrijvingsgeld moeten betalen voor zijn deelname, nemen ze er met glimlach bij! Want voor geen geld ter wereld willen zij - en hun zoon nog minder - dit evenement missen!

Na mijn bezoek aan dit gezin besef ik meer dan ooit hoe belangrijk de steun van Kiwanis is voor SOB, maar nog veel meer voor al die sportmannen en -vrouwen met een verstandelijke handicap en hun families. Voor mij en voor al mijn clubleden betekent SOB : behulpzaamheid, vriendschap en respect. En zijn dit ook niet de kernwoorden van onze Kiwanis-filosofie?

Laten we er met ons allen weer een groot feest van maken. Doe een kleine inspanning en kom allemaal naar Lommel en Neerpelt. Kom mee helpen en genieten van 4 dolle dagen vol sport, overgave en emoties.                                                                                                            

Tot op S O B?

Jef Otte   -   KC Tessenderlo Alchemia                                                                                                                                                            
Luitenant-Gouverneur Limburg-Kempen

La Louvière, 2016

SOB in een nutshell

In België leven 160.00 mensen met een verstandelijke beperking. Een Belg op 70. En als we denken aan familie en vrienden, het is niet minder dan een miljoen mensen in direct contact met een handicap.

Voor de spelen in 2015 vertaalde zich dat in :

  • Ongeveer 500 dagen vrijwilligerswerk (van de  5.000 nodig voor de spelen );
  • Ongeveer 51.000 euro opbrengst van de Kiwanisvillages, integraal gestort op Special Olympics Belgium ;
  • Ongeveer 42.500 euro ingezameld bij de  clubs.

In totaal hebben 118 van de 197 clubs aktief deelgenomen aan Special Olympics Belgium 2015.

Kiwanis Belgium-Luxembourg

© 2017 Kiwanis Belgium-Luxembourg
Alle rechten voorbehouden

Kiwanis volgen:

Facebook