Belgium-Luxembourg

NL
Snuffelhonden
Kiwanis > Projecten > Snuffelhonden

Snuffelhonden

Kiwanis verzamelt zweetstalen om coronahonden op te leiden

Coronahonden?

Wetenschappelijk onderzoek van prof. dr. D. Grandjean (école nationale vétérinaire, Alfort, Frankrijk) wijst uit dat snuffelhonden in staat zijn om de specifieke geur te herkennen die dragers van het Covid-19 virus in hun zweet afscheiden.  Eens deze honden op die nieuwe geur zijn afgericht, stelden onderzoekers zelfs een grotere succesratio vast dan met de gestandaardiseerde PCR-testen.

Cruciaal is dat de honden de correcte training krijgen en dat hun welslagen vooraf in kaart wordt gebracht om de betrouwbaarheid nauwkeurig te kunnen meten.

FOD volksgezondheid

De federale overheid - bij monde van de FOD volksgezondheid - besliste een validatietraject te starten in samenwerking met de veterinaire faculteiten van Gent en Luik. In samenwerking met een chemicus, gespecialiseerd in de analyse van zweet, en met Kiwaniër en vice gouverneur Miguel Stevens, oud-voorzitter van de International Working Dog Breeding Association lanceerden zij het project. De opdracht bestaat er uit om de Franse bevindingen te valideren met honden van de Belgische federale politie, defensie, brandweer, en civiele bescherming zodat ook in ons land snuffelhonden kunnen worden ingezet voor de snelle en efficiënte detectie van Covid-19 besmetting.

Kiwanis

Kiwanis Belgium-Luxembourg heeft zich vrijwillig aangeboden om met dit project mee te werken: ter ondersteuning van de medische equipe verzorgt Kiwanis de logistiek. Wij organiseren de beschikbaarheid van gepaste testruimten en zoeken gezonde vrijwilligers die een zweetstaal willen laten afnemen. Snelheid is cruciaal en daarom zijn op heel korte tijd over het hele land Kiwanis-leden gemobiliseerd om dit te organiseren.

Op de kalender staan deze testsessies (klik op de kalender om hem te downloaden in pdf):
Wil u zich nog als vrijwilliger opgeven, contacteer dan de lokale contactpersoon om u in te schrijven!

Kiwanis

© 2022 Kiwanis Belgium-Luxembourg
Alle rechten voorbehouden

Kiwanis volgen:

Facebook