Sint-Truiden Haspengouw

www.kiwanis.be
Boekenbeurs
Kiwanis > Boekenbeurs 2022 > Opbrengst

Opbrengst

De volledige opbrengst van alle organisaties van Kiwanis Sint-Truiden Haspengouw gaat steeds integraal naar specifieke goede doelen, die door ons sociaal comité worden uitgekozen.

Dit jaar hebben we voor de opbrengst van onze Boekenbeurs gekozen voor een lokaal project, waarbij kansarme kinderen zijn betrokken. Dat vraagt een woordje uitleg :

Het sociaal huis (OCMW) heeft een outreach project waarbij zij gezinnen over de drempel, dus aan huis, begeleiden. De maatschappelijk werkers hebben dus een goed zicht op de noden van deze gezinnen. Zij detecteren nu ongeveer 260 kinderen tussen de 6 en 12 jaar voor wie een 'verjaardagsdoos' van grote waarde zou zijn. In dergelijke verjaardagsdoos zit materiaal voor broers/zussen/ouders om een kroon te maken, iets te bakken, een tractatie voor op school, een cadeau voor de jarige zelf ... . De waarde van de doos is ongeveer 40 euro en de samenstelling gebeurt door een vzw. Kiwanis Sint-Truiden zal hierin voor een significant gedeelte tussenkomen.

Een honderdtal Truiense kinderen in armoede krijgen volgend jaar een gratis verjaardagsgeschenk. Dit project is een samenwerking tussen het OCMW, de vzw ’t Kietelt en Kiwanis Sint-Truiden Haspengouw. De serviceclub zal voor de financiering putten uit de verkoop van tweedehandsboeken in de eerste week van november.

De vzw ’t Kietelt (een contaminatie van het kind telt) is erg opgetogen dat ze in het zuiden van de provincie voet aan de grond zet. “We zijn momenteel actief in zestien gemeenten, vooral in Noord-Limburg en in het Maasland”, vertelt Mark Breemans, de geestelijke vader van de vzw. “Maar vanaf 1 januari gaan we ook in Zutendaal en in Sint-Truiden aan de slag.”

’t Kietelt heeft zes jaar geleden het levenslicht gezien in Hamont-Achel. Ondertussen zijn er al zo’n 3.360 pakketten  bezorgd aan hulpbehoevende kinderen. “Er zit altijd nagelnieuw speelgoed bij”, aldus Mark Breemans. “Geen tweedehands. Om de eenvoudige reden dat het een “wauw”-effect moet hebben. De kinderen moeten bij manier van spreken een gat in de lucht springen van plezier. Op dit ogenblik hebben ook wij helaas af te rekenen met de economische gevolgen van de coronacrisis. Er wordt bijvoorbeeld te weinig speelgoed aangevoerd uit China. Op de koop toe is het allemaal ook een stuk duurder geworden zodat we op nog meer financiële hulp moeten rekenen van de serviceclubs.”

Er zitten trouwens nog meer verrassingen in de doos voor de jarige: traktaties voor de klasgenoten, alle benodigdheden om taart te bakken, chips en snoep voor een feestje met zes vriendjes, versiering van het huis, enz.

In Sint-Truiden is Kiwanis Sint-Truiden Haspengouw ter hulp gesneld. “Dit perfect past in ons wereldwijd opzet ‘serving the children of the world’ ”, vertelt voorzitter Pascal Arickx. Om het project uit te werken is men gaan aankloppen bij het OCMW. Uit de 260 gezinnen die er in begeleiding zijn, zijn er 100 geselecteerd. De jarige kinderen uit die gezinnen (van zes tot twaalf jaar) zullen in de eerste zes maanden van 2022 een doos ontvangen. Als het proefproject positief geëvalueerd wordt, krijgt het vanaf midden volgend jaar een verlengstuk.

"Wij leggen nu 2.800 euro opzij om dat te financieren", aldus voorzitter Arickx. "Die euro's moeten vooral komen van onze tweedehandsboekenbeurs die we organiseren tijdens de allerheiligenvakantie. Dat moet zeker lukken vermits we 50.000 boeken te koop aanbieden, eerlijk gezegd tegen spotprijzen. Op die manier zien de kopers van die boeken waar die centen naartoe gaan."

Kiwanis

© 2023 Kiwanis
Alle rechten voorbehouden

Kiwanis - Sint-Truiden Haspengouw Kiwanis volgen:

Facebook