Diksmuide yzer v.z.w.

www.kiwanis.be
Kiwanis
Kiwanis > Sociale acties > MUG-heli

MUG-heli

Wij als Kiwanis Diksmuide Yzer steunen dit project jaarlijks met € 5.000.

De kostprijs van de heli mag niet onderschat worden. Jaarlijks wordt deze geschat op ongeveer € 600.000.

De MUG-Heli redt al ruim 30 jaar levens en komt gemiddeld 600 keer per jaar in aanraking met levensbedreigende aandoeningen ten gevolge van lichte of zware ongevallen.

De MUG-Helikopter van West-Vlaanderen is de vijfde grootste MUG-dienst in een provincie die ongeveer 10 MUG-diensten via de weg kent.

Deze heli is permanent beschikbaar 7 dagen op 7 tussen zonsopgang en zonsondergang en redt jaarlijks gemiddeld 40 extra mensenlevens.

 

 

Hoe werkt de MUG-Heli?

Wanneer je je in een noodsituatie bevindt, kan je bellen naar het hulpcentrum 112. Op basis van de informatie, zoals locatie, soort ongeval en of er gewonden zijn, die je doorgeeft, wordt er gekeken welke MUG-dienst er zo snel mogelijk ter plaatste kan zijn.

De MUG-Heli wordt voornamelijk ingezet in landelijke en verafgelegen locaties die via de weg moeilijker bereikbaar zijn.

Op andere locaties wordt de heli vooral ingezet wanneer de MUG-dienst van de desbetreffende locatie reeds opgeroepen is of wanneer een tweede MUG-dienst noodzakelijk is. De heli vervangt de hulp langs de weg dus niet, maar springt bij waar nodig om mensenlevens te redden.

Wat is het interventie gebied van de MUG-Heli?

De MUG-Heli vertrekt vanuit zijn basis in Brugge en kan binnen de 15 minuten landen in heel West-Vlaanderen, een heel stuk van Oost-Vlaanderen en Zeeland.

De heli kan ook het verschil maken tussen leven en dood in gebieden die niet opgenomen werden in bovenvermelde provincies.

Sneller via de lucht vanaf 10 km

De opstarttijd van de MUG-Heli is 5 minuten, de gemiddelde snelheid via de lucht bedraagt 3 km/min en er wordt 1 minuut gerekend om te landen.

De starttijd van de MUG-auto bedraagt ongeveer 2 minuten, de gemiddelde snelheid langs de weg is 1 km/min. Met een kleine berekening zie je dat de MUG-Heli een groot voordeel in tijd heeft.

Activiteiten van de MUG-Heli

Het aantal interventies bedraagt ongeveer 700 per jaar waarvan ongeveer 85% (600) primaire interventies en 15% interhospitaaltransporten.

De helikopter neemt ook deel aan oefeningen en demonstraties.

Om bovenstaande redenen steunen wij als Kiwanis Diksmuide Yzer met veel plezier dit belangrijk project.

https://www.imdh.eu/nl/mug-heli

 

Kiwanis

© 2023 Kiwanis
Alle rechten voorbehouden

Kiwanis - Diksmuide yzer v.z.w. Kiwanis volgen:

FacebookTwitterYoutube