Avelgem Land van Streuvels

www.kiwanis.be
Massagedag 25 februari 2018
Kiwanis > Historiek

Historiek

161 En plots zijn we eind juni 2018.

Er is heel veel georganiseerd, gepland, gewerkt en er was even geen tijd om dit allemaal voor het nageslacht te bewaren.

Nu toch even opsommen:

=> zoals elk jaar werden in december zo'n 1.200 kerstmaaltijden verdeeld via de OCMW's van Avelgem en omliggende gemeenten. Een succes waar we trots op mogen zijn.

=> februari was de massagedag in La Petite Fabriek, Froyennes bij Doornik. Ook hier mogen we van een mooie opkomst en een succes spreken. Alle winsten gingen naar goede doelen - zie verder.

=> in mei richtten we een VTT-tocht in EN fietstocht. Voor elk een drietal parcours over de drie provinciegrenzen heen. Heel veel deelnemers en vooral heel veel tevreden deelnemers. Een initiatief dat dus jaarlijks op het programma zal blijven staan met als doel de naambekendheid van Kiwanis Avelgem te vergroten en geld in het laatje te brengen.

=> met een deel van de opbrengst van de massagedag werd een minibusje aangekocht en geschonken aan het Sociaal Huis te Avelgem. In de vakantiedagen zie je het regelmatig met kinderen rondrijden. Een initiatief waar we terecht trots op mogen zijn.

=> een ander deel van de opbrengst, nl 1.250 € werd geschonken aan l'Ile en soi, een vrijwilligersinitiatief in Doornik waar mensen die in behandeling zijn voor kanker terechtkunnen voor een verwendag, een massage, een yoga-sessie, een gesprek, een gelaatsverzorging en nog veel meer. 

=> en ondertussen zijn de voorbereidingen bezig voor onze SailForChildren op zondag 26 augustus in Nieuwpoort. Iedereen welkom om er te komen genieten van de sfeer en van een goede pot verse mosselen....

 

160 We schrijven 17 oktober. Is het nu al herfst of nog een klein beetje zomer?

Van op het terras van wijndomein "Entre deux monts" in Heuvelland bestuderen we het domein, op zoek naar reeën en kijken we ver. Heel ver. We kijken ook naaar de toekomst van onze club. Bij een frisse her-start hoort een goede, degelijke, kwaliteitsvolle FUNDRAISING. Vandaag bekijken we de mogelijkheden voor een wijnverkoop. We proeven en blijven proeven van al dat heerlijks. Hier voelen we ons op ons gemak en kunnen we goede zaken doen met vader en zoon Bacquaert.

Tevreden en vol nieuwe plannen gaan we afsluiten in De Fonderie in Ieper.

Ook nu weer zijn we talrijk en dat stemt ons tevreden. De sfeer zit er in en wordt nog beter als Steven Vanbuggenhout, voor de derde keer aanwezig, zijn JA-woord geeft. We hebben een nieuw lid bij.

159 De herfst is begonnen, de zomer is voorbij. Het heeft gestormd en gewaaid, maar de club heeft het goed overleefd. Enkele leden hebben de club verlaten. Het gaat hen goed. Eén lid is opgestapt. 

Nu laten we het verleden achter ons en denken aan de toekomst.

Eén lid is al terug. Welkom Manu.

Steven wil lid worden. Dat is alvast een goede start voor onze club, want wellicht volgen nog andere nieuwe leden of oud-leden. Daarnaast is de aanwezigheid van praktisch alle leden merkbaar en voelbaar op de vergaderingen. Ook het enthousiasme, het geloof in de goede zaak van elk lid stijgt met de dag. 

De 10de editie van Sail4Children was een topeditie. Dankzij het vele voorbereidende werk van Yvan verliep alles vrijwel vlekkeloos. Het zomerse weer was van de partij, de kinderen waren heel dankbaar en tevreden, hun begeleiders ook, de leden en partners en kinderen ook. De foto's in ons album en op onze Fb-pagina spreken voor zich.

En nu zijn we gestart met de planning voor het nieuwe jaar: kerstmaaltijden, een massagedag, een VTT, wellicht ook een wijnverkoop..... De plannen zijn talrijk, nu nog rijpen en ontwikkelen.

Kortom: Het gaat UITSTEKEND met onze club! HOUDEN ZO.

 158 De tijd vliegt. Ons concert "Vijgen na Pasen" met de a-cappellagroep ODIEL was een succes. ODIEL was topklasse, de (korte?) receptie achteraf was het werk van onze beide topkoks Kris en Joost en was een groot succes. Uiteindelijk mochten we de ronde som van 750,00 € schenken aan Huize Ten Dries uit Sint-Denijs.

Ondertussen ploegt de ploeg voort en bereiden we ons voor op onze 10de editie van Sail4Children (zondag 27 augustus 2017), bereiden we ons voor op de BBQ bij de voorzitter en bereiden we ons voor op een heerlijke zomer en welverdiende vakantie.

157 't Zijn drukke maanden, voor sommigen gevuld met Tournée Minérale, Dagen zonder Vlees, Carnavalstoestanden enzovoort, maar het clubleven draait door. Begin februari is professor Yves Benoit onze gast. Hij is de stichter van het Kinderkankerfonds, Koester en DeLIEving en geeft ons en de vele gasten een boeiend inzicht in zijn levenswerk in de strijd tegen kinderkanker. Er is heel veel interesse en de vragen achteraf zijn dan ook talrijk. En als kers op de taart mogen we een nieuw lid, Koen Houpline verwelkomen.

156 Een tweede vergadering van de maand lokt soms minder volk. Vandaag zijn we met acht leden en één kandidaat-lid. De voorzitter wordt vervangen door de voorzitter-elect die zich ernstig van zijn taken kwijt en ook prompt  een voorstel voor een daguitstap op de tafel legt. De apen mogen de apen die de apen achter de schermen verzorgen, bezoeken. Maar eerst zal hij dit eens zelf uitproberen met de dames van Zonta. Misschien kunnen we hun initiatief na-apen....

155. Zaterdag 14 januari is de dag van onze Nieuwjaarsvergadering. Na de nieuwjaarsspeech van onze voorzitter en na het nuttigen van een aperitiefje met warme hapjes mogen we aan tafel. Vier ovalen tafels, zodat we gezellig in groepjes kunnen keuvelen. Er is een kandidaat-lid met zijn dame. De dames zijn aanwezig, de heren zijn galant zoals het hoort... Gezelligheid troef.

154. We schrijven ondertussen januari 2017. Er is ondertussen veel gebeurd. Sedert kort zijn we een gemengde club. Al enkele maanden is Lidia de Lutis lid van onze club geworden. Lidia is al jaren een rasechte, actieve Kiwanienne. Haar nieuwe club in Amay is in opstart en ondertussen mag ze onze club vervoegen. In december werd ze 'gepind' en gaf ze ook een interessante toelichting bij haar 'Les enfants du Zinc', geïnspireerd op onze S4C.

De kerstmaaltijden zijn op een persmoment in Zwevegem voorgesteld, ze zijn verdeeld en ondertussen al goed verteerd hopen we. Over onze deelname aan 'Het warmste huis van Avelgem' niets dan goede reacties. Er zijn veel kaarsen verkocht, we zijn al weer wat bekender geworden, en misschien hebben we er ook een nieuw lid bij.

2017 wordt een jaar vol uitdagingen: onze feestelijke 10de editie van S4C en een "Vijgen na Pasen"-concert. En daartussen nog vele warme acties die het leven wat mooier kunnen maken. We doen ons best.....

 

153. Vrijdag 7 oktober was het Balladehof feestelijk aangekleed en versierd met de eigen Kiwanisvlaggen, fanions en wimpels. De heren en hun dames waren talrijk om de ambtsoverdracht passen te vieren. Uittredend voorzitter Wim Mespreuve dankte iedereen in zijn nieuwjaarsbrief voor de goede samenwerking. Alle verwezenlijkingen van het voorbije werkjaar werden toegelicht. Daarna werd ons nieuwste lid Joost  ingehuldigd en gepind. Secretaris Pascal kreeg "De Streuvel van het jaar". Daarna mochten we luisteren naar onze nieuwe voorzitter Michel Davidts die zijn visie en krijtlijnen uiteenzette. An, de dame van past-voorzitter Wim kreeg bloemen als dank voor haar hulp en ondersteuning van zijn taak, verder waren er bloemen voor de gastvrouwe van het Balladehof Natascha. En als kers op de taart had Michel een leuke verrassing voor alle aanwezige dames. Ten slotte werd smakelijk gesmakt, gesmuld en veel bijgepraat en gelachen. 

152. En we zijn weer gestart. De laatste twee vergaderingen met de huidige voorzitter. Het wordt een lange vergadering waar heel veel grondig besproken wordt. De S4C wordt geanalyseerd, er wordt gebrainstormd over de volgende editie in 2017, misschien kopen we nog een frietkot? Frisse ideeën genoeg om een heel jaar te vullen. Alle aanwezigen tevreden naar huis...

151. Vergadering 271 is de laatste voor de zomervakantie. Het is warm, het belooft een mooie zomer te worden. Het is de avond van de Brexit. Kiezen de eilanders voor In? of Out? Het is het verste van onze zorgen.

We zijn er klaar voor: voor de vakantie, voor de zomer en voor onze Sail4Children eind augustus.

150 En zo komen we aan vergadering 270. Een gevarieerde koude schotel en een lekkere coupe-fraise. De gesprekken zijn ge-animeerd en intens; S4C wordt verder voorbereid, de BBQ voor het 10-jarig bestaan wordt op punt gezet en het huishoudelijk reglement wordt besproken. Aanpassingen hiervan zijn nodig en zullen volgen. Onze twee bezoekers van KC Keizer Karel promoten tot slot hun 'maatjesfestival'. Ook de moppen ontbreken niet.

149 Met dertien aan tafel, maar dat maakt ons niet bang. Integendeel. Iedereen is blij dat Guy nog eens van de partij is. En omdat het een zonnige warme dag is, omdat er ook een bestuur van een andere serviceclub in het restaurant vergadert, mogen we de veranda gebruiken. Een ander kader, een lekkere maaltijd, een warme vergadering en een spervuur aan moppen om af te sluiten. De sfeer zit er in.

148 Vergadering 268 is er één met een gastspreker. Carlos Versieren leert ons whisky tasten. Voor één keer geen wijn aan tafel (wel water) maar verschillende soorten whisky's aangepast aan het menu. Er wordt geroken, geproefd, gegorgeld, doorgeslikt. Alle zintuigen worden aangesproken. In de rand worden ook afspraken gemaakt met Carlos om samen met "De Briegade" een cultureel evenement op te zetten tijdens de donkere wintermaanden. Doel: een breed publiek aantrekken en fondsen werven. Wordt vervolgd.

147 Jaarlijkse Statutaire Vergadering en spaghetti op het menu. Het vereiste quorum is bereikt, we kunnen dus van start gaan. Het huishoudelijk reglement en de aanpassingen worden goedgekeurd. De balans is positief en het financieel verslag van de penningmeester wordt goedgekeurd. Ook de verkiezing van het bestuur voor volgend werkjaar wordt goedgekeurd. Zelfs de presidenten voor drie jaar ver zijn bekend. De opvolging is verzekerd.

146 Voor vergadering 266 zijn we weer op onze vertrouwde locatie. Onze voorzitter heeft post ontvangen uit Indianapolis tgv ons 10-jarig bestaan. Een vergadering van onze voorzitter met het comité van de kasteelfeesten wordt besproken. Te veel onbekende factoren in het 'businessplan' van de organisatie doet ons twijfelen voor deelname. Onze medewerking wordt geschrapt. Goed nieuws over de Nepalbankjes. Ze zijn verkocht, verhuisd en geven een netto-opbrengst van 500 €. Nogmaals proficiat aan Didier voor het initiatief, de zorgen, het bloed, zweet en tranen...

Yvan, voorzitter van de sociale commissie deelt mee dat we vzw Het Ventiel voor 500 € zullen sponsoren via aankoop van vier helmen voor paardrijders en de sponsoring van één uitstap/activiteit.

Tijdens de Tour de Table is er niet alleen lof voor de voorzitter, maar ook voor de penningmeester en de secretaris voor het puike en stipte werk. En dat altijd eens deugd, toch?

145 Vergadering 265 is eens op een andere locatie. Taverne 't Rebekke in Kooigem, of is het Bevergem? Joachim Wannyn komt ons vertellen over de kasteelfeesten in Bossuit, die vorig jaar succesvol heropstartten. Deelname door onze club aan een volgende editie  zal bekeken worden, maar eerst willen we meer klaarheid in het hele evenement. Afwachten dus. De perikelen met de schoolbankjes voor Nepal raken in deze vergadering opgelost. Er zit schot in de zaak. Hopelijk krijgen we volgende vergadering hier goed nieuws over.

144 Bezoek van Elise en Arnaud, twee studenten van VIVES Kortrijk - Business Management & Entrepreneurship. Onze VIVES gasten komen ons interviewen in het kader van hun groepswerk met als titel “Kiwanis, hoe onderscheidt deze service club zich van de andere service clubs?”.

Om een beeld van onze diversiteit te geven aan onze VIVES gasten, zegt ieder lid welke opleiding hij heeft doorlopen en welk beroep hij uitoefent. Inderdaad een heel diverse groep.

Iedereen was blij met de interesse van onze gasten, we hopen dan ook op een feedback.

143 Op vergadering 263 hebben we twee bezoekers van KC Keizer Karel en een gastspreker. Gudrun Callewaert legt ons heel fijn de werking van vzw Het Ventiel uit. Deze vereniging zet zich in voor de begeleiding van mensen met jongdementie. Haar getuigenis is pakkend en overtuigend.

Didier geeft een verslag van de massagedag tvv Nepal. Dit was een geslaagd initiatief, dat dank zij de voorbereiding en de hulp van een aantal leden van onze club vlot verlopen is. De tafel is lovend voor de inzet van Didier.

Onze bezoekers verkopen ons lekkere paaseitjes en trakteren ons op enkele (Gentse) moppen.

142 Vergadering 262 is voor kanidaat nieuw-lid Joost zijn derde aanwezigheid. De vraag wordt hem dus gesteld of hij definitief Kiwanier wil worden. Een kordaat JA wordt met een appalus beloond. Voor de 2de keer in dit nog prille 2016 wodt onze club vergroot. De massagedag voor Nepal en de interclubs voor wijnverkoop worden verder besproken. De nodige moppen sluiten deze vergadering af.

141 Op vergadering 261 is nieuw lid Joost aanwezig. Joost kennen we al van zijn medewerking als kok op onze laatste S4C. Er wordt stevig vergaderd, gediscussieerd en gepalaverd over de wijnverkoop op de interclubs, over deelname aan een massage-initiatief van Didier, dit ten voordele van Nepal en over het organiseren van een kaas- en wijnavond ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de club. Om de verhitte gemoederen te laten bedaren is er, deze vergadering, geen Tour-de Table. Gelukkig zijn er nog de gebruikelijke moppen van Denis en kan er nog tot een gat in de nacht gemijmerd worden. De uitbaters van het Balladehof mogen eens laat sluiten.

140. Vergadering 260 is een FEESTvergadering. Het nieuwe jaar wordt gevierd. Tien mooie, feestelijk uitgedoste dames zijn aanwezig, ook de heren zijn op hun Paasbest (?). Ons nieuw lid Ludovic is met vriendin aanwezig en wordt na de maaltijd plechtig ge-pind. Welkom Ludovic. De maaltijd is feestelijk met een trio van wildpasteien, de kip Balladehof, feestelijke flensjes met ijs en koffie met bijhorende koekjes. Iedereen tevreden dus en paraat voor een mooi 2016.

 

139 Op vergadering 259 hebben we maar liefst vier bezoekers van KC Tournai. De medewerking van onze club aan de 6de Kiwanienne wordt met hen besproken. Traditioneel staan we onder de brug van Spiere voor de bevoorrading en zorgen we voor de hongerige magen bij de aankomst in de sporthal van Steenput.

 

138 Uit de oude doos (2006):

18. December staat in het teken van de wijnactie, en het mag gezegd worden in 4 weken tijd zijn reeds 700 flessen de deur uit. In de tweede maandvergadering onderhoudt Jacques Vanden Durpel ons over het protocol binnen Kiwanis, een ideale gelegenheid daar er drie geïnteresseerden mee aan tafel zitten. Merkwaardige slotvaststelling van een kalenderjaar: onze presentie is op korte tijd gestegen van 10 naar 15 aanwezigen per vergadering. 

 

We waren bijna    rond met de oprichting (mei 2006) en de eerste wijnactie, en nog geen kerstmaalactie !

 

137 Ook op vergadering 258 hebben we bezoekers, deze keer uit Kortrijk. De champagne vloeit niet, maar wordt wel verkocht. Er wordt veel nieuws uitgewisseld en iedereen is blij dat Laurent terug van de partij is met een nieuwe knie.

136 Op vergadering 257 krijgen we bezoek van Lt-Goeverneur Philippe Van Landuyt. De voorbereiding voor de Kerstmaaltijden is in volle gang. Ook de interclubs raken op dreef. Didier Losfeld vertelt over zijn actie om schoolbanken op te halen in Ieper om die later naar Nepal te kunnen verschepen. Dirk en Pascal beloven hun medewerking bij het ophalen en stockeren. Didier stelt ook een initiatief voor om geld in te zamelen voor Nepal; een massagedag in het Doornikse (februari 2016).

135. Verslag vergadering 256. We krijgen een mooi presentatie-filmpje te zien dat Ghent Seaport gemaakt heeft over hun Sail4Children. Het inspireert ons. Onze bezoekers van Roeselare stellen ons een heel mooie doos vol 'Lekkere Lukken' voor. Het financieel verslag wordt goedgekeurd en de interclubs worden voorbereid ifv onze wijnverkoop. We raken op volle snelheid. Vanuit de sociale commissie kijken we terug naar wat voorbij is en kijken we naar de toekomst, wat gepland staat.

134 Vergadering 255 is een kleine vergadering. De opkomst is niet heel hoog, maar de sfeer is er wel degelijk. Er is verslag van de sociale commissie, maar vooral oud-lid Denis wordt weer nieuw-lid. Welkom Denis. En dat Denis goed moppen kan tappen zullen we vlug geweten hebben. Desondanks wordt in een strak tempo vergaderd en kunnen vele interclubs ingevuld worden om onze wijn te promoten.

 

133 Vergadering 254 is een FEESTvergadering. De opkomst is hoog, vele dames zijn aanwezig en ook de jeugd - onze toekomst - komen meevieren. Het is de jaarlijkse ambtsoverdracht. Er zijn speeches van de uittredende voorzitter Yves, van de nieuwe voorzitter Wim.  Er zijn bloemen voor de dames en er is een 'Streuvel' voor Yvan, als dank voor zijn inzet en het vele werk voor Kiwanis en vooral voor de 'kinderen'. De vier nieuwe directeurs worden aangeduid. Er is ook een bedanking voor de uittredende secretaris die toch nog het laatste verslag mag maken. En last but not least wordt er vooral lekker gegeten, met mate gedronken en vooral gefeest, de woorden van voorzitter Wim indachtig "Kiwanis Avelgem moet niet de grootste maar wel de LEUKSTE club zijn van het land."

 

132 Vergadering 253 heeft een bijzondere gast, goeverneur van de provincie West-Vlaanderen Carl Decaluwé. Ook de Kiwanis Goeverneur Johan Henderix is samen met zijn echtgenote aanwezig. En bovendien is 'onze' Europese  voorzitter Kiwanis Vincent aanwezig. Daarnaast zijn er een aantal dames en komen ook enkele van 'onze schippers' naar de uiteenzetting van Carl Decaluwé over 'De raid op Zeebrugge' luisteren. Het is een felgesmaakte synthese van het boek dat Carl uitgegeven heeft, opgesmukt met unieke foto's.

De vergadering steunt het amendement dat Vincent bij Kiwanis internationaal zal indienen. Dit amendement moet vermijden dat de lidgelden in een aantal Europese landen met 300% zouden stijgen. Solidariteit dus.

De verhogingen van de lidgelden, de aanpassingen van de prijzen voor de maaltijden en andere praktische zaken worden besproken. Er is nieuws uit de commissies en de wijn voor de nieuwe wijnactie wordt geproefd en goed bevonden. Zo raakt de werking voor het nieuwe jaar in een hogere versnelling.

 

131 Back to Work. Vergadering 252 is de eerste van het nieuwe werkingsjaar. De opkomst is groot, Dennis is opnieuw van de partij en grijpt elke kans aan om de vergadering op te fleuren. Er wordt een uiteenzetting gegeven over het softwareprogramma Peeple, dat de clubadministratie de nodige ondersteuning kan bieden. De grootste aandacht gaat op deze vergadering naar de positieve evaluatie van Sail4Children. S4C was ook dit jaar een top-editie, verbeterpunten zullen er altijd zijn, maar er is vooral een heel tevreden gevoel en een grote appreciatie voor het inrichtend team. Voortdoen dus...

 

130 Vergadering 251 wordt geleid door de voorzitter-elect. Hij kwijt zich ernstig en goed voorbereid van zijn taak. Een goede proloog dus.

De zomervakantie nadert. Vooral de voorbereiding van de 9de editie van S4Children vraagt de nodige aandacht.

Opnieuw belooft dit een top-editie te worden.

 129 De 250ste vergadering start met een bezoek aan het Lijsternest in Ingooigem.  De gidse geeft ons een mooie rondleiding in dit vernieuwd museum/woning van Stijn streuvels.

Daarna wordt als usual vergaderd op de gewone stek. Het mooie weer nodigt uit tot een langgerekte aperitief op het zonovergoten terras. Weeral een fijne vergadering

128 Kiwanis 'Nepal'

Op deze vergadering  krijgen we een mooie uiteenzetting van Maaike Decock over het Nepal dat haar warm aan het hart ligt, gezien de vele noden door de aardbevingen. Daarbij doet ze een warme oproep naar financiële steun om zo haar projecten ter plaatse verder te kunnen zetten.

Daarnaast hebben we twee gasten van KC Gent Keizer Karel die hun jaarlijkse Maatjes à volonté met succes komen promoten.

Afsluiting is een moppengevecht tussen KC Keizer Karel en KC Avelgem, de winnaars zijn de aanwezige luisteraars.

127

Vergadering 248 was voor onze afdeling een bijzondere vergadering.

Niemand minder dan staatssecretaris voor fraudebestrijding Bart Tommelein was de centrale gast.

Vooraleer hij zijn taak als staatssecretaris van Noordzee en van privacy kon toelichten mocht het talrijk opgekomen publiek, leden en gasten,  het glas heffen op zijn 53ste verjaardag.

Zijn toelichting over de maatregelen die genomen worden om sociale fraude in de horeca weg te werken en om deze sector nog meer te ondersteunen, vooraleer de 'witte kassa' definitief in gebruik genomen wordt, werd aandachtig en kritisch beluisterd. De maatregelen om de lasten op arbeid te verlagen werden door de staatssecretaris verduidelijkt, wat vooral door de aanwezigen uit de horecawereld geapprecieerd werd. De kritische vragen na de uiteenzetting werden door Bart Tommelein geduldig en met veel plezier beantwoord.

Na de lekkere maaltijd in Villa Scaldis, konden de dames van Kiwanisafdeling Lochristi en de  heren van Kiwanis Gent Artevelde, Kiwanis Waregem, Ieper  en  Kortrijk Ring zichzelf voorstellen en hun activiteiten toelichten.

Bij een glas werd nadien gezellig verder verbroederd en verzusterd.

126. De verslaggever van de vorige vergadering (zie 125) kwijt zich heel ernstig van zijn taak en geeft ons een 'mondeling verslag'.  Dit mondeling verslag wordt goedgekeurd (oef). De sociale commissie geeft een verslag van de bespreking met het OCMW van Avelgem. De commissie zal onderzoeken in hoeverre en hoe 'de pamperbank' zal gesponsord/gesteund worden. En omdat de wijnactie nog altijd niet loopt zoals ze zou moeten lopen, zal uitgekeken worden of fundraising via een culturele activiteit tot de mogelijkheden behoort. Ten slotte valt de keuze voor de One-day opnieuw op het opfrissen van enkele jongerenkamers in Huize Ten Dries. De Tour de table levert opnieuw unaniem lof op voor de aanpak van deze vergadering door de voorzitter.

125. Voor de uitvinding van het schrift steunde men op het mondeling doorgeven van boodschappen en verslagen van vergaderingen. Deze  traditie werd even terug opgenomen op de vergadering.  van onze vereniging. De verslaggever van dienst noteerde weliswaar een kladversie op enkele spiekbriefjes, een verslag van deze vergadering werd enkel mondeling door hem doorgegeven op de daaropvolgende vergadering. Het aantal aanwezigen was heel beperkt, dat herinneren we ons nog. Wat er voor de rest nog besproken is, dat moet nog even wachten. Misschien zal de verslaggever zijn spiekbriefje nog eens aflezen en kan daarvan een verslag geschreven worden. Afwachten. En zo zie je maar...."Verba volent, scripta manent"

124. Een vergadering met gastsprekers. Gasten zijn twee collega's van KC Ninove-Geraardsbergen en Bernard Forment die stilaan een bekende invité geworden is. Twee leden van Team Optima maken ons wegwijs om 'Ons financieel geluk te plannen'. De voorstelling gebeurt tussen de verschillende gerechten door. Daarna plannen we de eigen activiteiten, waarbij de voorzitter een warme oproep houdt om interclubs te houden met als bijkomend doel de wijnverkoop op te krikken.

123. We wijken niet af van de traditie van het 'nieuwjaren'. Op vrijdag 23 januari 2015 zijn we, samen met de dames, opnieuw present in het Balladehof. Er wordt gezoend, veel gebabbeld, gegeten en gedronken, de lachspieren worden geoefend en de avond wordt afgesloten met een denderende quiz die Kurt opnieuw heel knap in elkaar heeft gestoken. Uiteraard is het 'Het Beste KiwanisTeam' dat  wint en enkele flessen wijn mag huiswaarts nemen.

122. Ondanks de barre wind staan we op post onder de brug van Spiere aan het Spierekanaal. Een tot op de draad versleten houtkorf doet nog één maal dienst om alle aanwezigen op te warmen. De vele bikers, lopers en run-and-bikers, althans degene die er tijd voor hebben en maken, krijgen een mooie bevoorrading van spijs en drank. De ene heeft al wat meer tijd voor een babbel dan de andere, maar iedereen lijkt tevreden bij deze eerste tussenstop.

Ook de 200 broodjes aan de aankomst kennen een vlotte verkoop.

121 De eerste vergadering van het nieuwe jaar gaat door in "Villa Scaldis" in Helkijn. Iedereen is opgetogen over de locatie en de heerlijke maaltijd. En het is vooral een blij terugzien van Denis Martens. Zijn vertrouwde taak van moppentapper doet hij, net  zoals vroeger, alle eer aan.

Behalve een terugblik op de geslaagde actie van de  kerstmaaltijden, kijken we ook naar de nabije toekomst en wordt de deelname aan de Kiwaienne vakkundig gepland.

120.Kerstactie 2014:  In een miezerige regen verzamelen we bij Alain Zielens. Een volle container wordt overgeladen in de wagens, aanhangwagen en bestelwagen om de 1030 kerstmaaltijden uit te voeren naar de OCMW's van Wortegem-Petegem, Avelgem, Zwevegem, Orroir en Spiere-Helkijn.

Overal zijn we welkom en worden we bedankt voor de mooie giften.

 119. Uit de schoolkrant van BS De Toekomst in Avelgem:

"Wannes’ Verteltheater bracht op donderdag 11 december de voorstellingen “De boom in” en “Duivenvoer” in gemeenschapscentrum Spikkerelle voor de leerlingen uit de derde en vierde leerjaren van de Avelgemse scholen. Het waren verhalen om te voelen, om over na denken, om bij stil te staan, ... . Kortom, verhalen waarbij je je ogen niet kunt sluiten.
Een ideale manier dus om armoede en uitsluiting ter sprake te brengen bij onze leerlingen, want helaas zullen niet alle kinderen op de wereld binnenkort kunnen genieten van hartver-warmende feestdagen.
De toneelvoorstellingen waren kosteloos voor de ouders dankzij KIWANIS Avelgem en OCMW Avelgem, waarvoor onze oprechte dank."

118. December 2014. Het is alweer een grote dag voor onze kleine club. We hebben een spreker van formaat. De Vice Rector van de KU Leuven en Kulak Marc Depaepe komt ons inwijden in de geschiedenis van het onderwijs "Onderwijs- en maatschappijvernieuwing vanuit historisch perspectief.". We hebben ook Hans Pauwels, KC Tournai Picardie, die de reeds traditionele Kiwanienne komt voorstellen en ons daarbij wenst te betrekken. We zullen paraat staan op 11 januari onder de brug van Spiere.

 

117. November 2014 We gooien onze deuren open voor kennissen en vrienden, zodat zij ongedwongen eens onze Kiwanisclub en zijn werking leren kennen. We nemen ook de tijd om onze activiteiten uit te leggen.

Vanavond hebben we één genodigde.

De kerstmaaltijden komen in de plooi, reeds 996 bestellingen werden opgetekend.

De kaap van de 1000 maaltijden zal ook dit jaar vlot overschreden worden.

Oesters worden ook dit jaar aangeboden, rechtstreeks uit Oléron.

De wijnactie komt uit de startblokken, de rode en witte wijn werden gekozen.

 

116. Twaalf aanwezigen op de vergaderingen, een constante.

De tentoonstelling "Dush" wordt kritisch besproken. Uit de organisatie van dit gebeuren trekken we wijze lessen voor de toekomst.  Het bezoekersaantal en de verkoop kon beter, maar we zijn ervan overtuigd dat een dergelijk evenement voor herhaling vatbaar is en dat het alleen maar nog  beter kan.

 

115. Op  de protocollaire machtsoverdracht zijn de dames uitgenodigd, de tafel is feestelijk gedekt, de heren zijn in kostuum en de dames op en top gekleed.

 De avond verloopt heel goed, we hebben eerst de bedankingen gehoord van Laurent.

Anouchka werd in de bloemetjes gezet voor haar bijdrage in onze clubavonden.

De Streuvel van het jaar werd uitgereikt aan Dirk, voor zijn oeverloze medewerking aan alle activiteiten evenals zijn constante aanwezigheid op de vergaderingen.

Ons nieuw lid, Pascal, werd door Laurent plechtig opgenomen in de Kiwanisfamilie.

Laurent heeft dan zijn voorzitterslint aan Yves overhandigd onder het goedkeurend oog van de leden en hun dames.

Daarna volgt dan de maidenspeech van Yves, met de focus op het groepsgevoel die Kiwanisclubs genereren. We zullen dit werkjaar alvast een paar interessante activiteiten en sprekers hebben.

Het nieuw bestuur wordt één voor één voorgesteld en van de juiste lint voorzien.

De commissievoorzitters worden ook kenbaar gemaakt. Aan hen de taak om hun commissie te organiseren en goed te doen werken.

Voor de rest, werd er goed gefeest, lekker eten, verhalen uit de oude kiwanis doos en anderen hebben de avond op leuke wijze gevuld.

 

114. D-Day voor de nieuwe voorzitter Yves. De kop is eraf en de vergadering begint direct aan een sneltempo. Ook de "Tour de Table" verloopt in een sneltempo zodat de secretaris maar met moeite kan volgen, maar toch even wat uitspraken citeren: " Goed begin, kort en krachtig; doe zo voort, Speedy Gonzales..."

 
113. Oktober: Een nostalgisch afscheid, want de laatste vergadering van onze voorzitter Laurent.

Yves zit al klaar in de startblokken om de fakkel over te nemen.

De voorbereidingen van het Project Dusch worden in detail door Vincent uitgelegd.

 

112. Onze junimaand is een reële pre-vakantiemaand zowel qua opkomst als werking. Zelfs de secretaris krijgt moeilijk nog de pen ter hand. Op naar deugddoende vakanties.

111. In mei komt onze Lt Gouv Miguel opnieuw langs en hangt een niet zo fraai maar eigen beeld op van het District en de hogere regionen, terwijl wij dachten dat een officier zijn troepen zou komen motiveren....., (rare officieren de laatste jaren). Het Project KS4C schiet uit de startblokken. De tweede bijeenkomst is een opendeur bijeenkomst. De deur stond blijkbaar niet wijd genoeg open......

110. In april gaan we tweemaal voor K One Day. een aflevering St.Denijs met schilderwerken en een aflevering Eine met infrastructuurwerken. Polyvalente club ! in de eerste vergadering krijgen we van Kiwanis Huy de kans om mede te werken aan een tentoonstelling voor het goede doel van Dusch, te onderzoeken. We doen goed onze Pasen en we houden onze SJAV, waarbij Wim Mespreuve naarvoor geschoven wordt als praeses elect.

109. Na een drukke vergadertijd tijd om te werken. De wijnactie loopt soepel maar op een lage doch constante snelheid (=traagheid). De Blosokampen staan voor de deur net als Kiwanis One Day. In de tweede vergadering krijgt Yves een voorproever door de voorzitter te vervangen en krijgen de aanwezigen paaseitjes...gekocht.

108. Februari is een drukke vergadermaand met tijdens de eerste bijeenkomst een bezoek aan IPS in Ieper. Bernard Forment is ondertussen een graag geziene gast in ons midden. De maaltijd is ook extra muros in de Steenen Haene in Zillebeke. Massale opkomst op de tweede bijeenkomst met gastspreker Lt kol Poesen begeleid door Lt Ge Florquin. Wij krijgen een vaag inzicht hoe oorlog gevoerd wordt en wat onze Belgische troepen verhelpen opdat het niet zou gebeuren.

107. Nieuwjaar wordt gevierd met een Ladiesnight waarbij Alain Crommelynck wordt geintroniseerd. Koen De Prijcker leidt een aangename kwis, waarbij we tot de vaststelling komen dat hij de slimste mens ter wereld is. In de volgende vergadering wordt alles geupdated, na een onregelmatige twee maand

106. Grote opkomst op de eerste decembervergadering. De wijnactie is goed en wel uit de startblokken. Bezoekers komen ons besnoepen. En we slagen in ons opzet; 1000 Kerstmaaltijden !!!! Door kalendertroubles vergaderen we weer de week erna en dus is er minder volk, maaar we verwklkomen een nieuw lid, Alain Crommelynck !

105. Op de eerste vergadering komt Past Gov Ruwet onze leiders van 2 jaar bepinnen. En we gaan van start voor de oester en de Kerstactie. Dirk Vanbiervliet verlaat de club. De tweede vergadering is onze traditionele opendeurvergadering. Twee gegadigden bieden zich aan.....

104. De ambtsoverdracht gaat door begin october met de dames en een amusante avond. De tweede vergadering is op verplaatsing in de Retro. Het werk wordt verdeeld.

103. Na deze verheugen we ons in een drukke septembermaand. Op de eerste vergadering verwelkomen wij Stan Soderstrom, CEO KI in ons midden. Stan is verheugd ons te komen gelukwensen met KS4C en betrekt daarom haar stichter Manu in deze door hem een Zeller t overhandigen. Ter dier gelegenheid starten we een funactie op Eliminate; het geld van 1 koffie gaat in de MNT spaarpot. Op de tweede vergadering een verhaal over het Congres i Brussel en het ontslag van onze Elect. Gelukkig wordt Laurent breid gevonden het roer in handen te nemen. We betreuren uiteraard het afscheid van een groot aantal leden de laatste maanden maar blijven op +1 voor het jaar.

102. In augustus zijn alle oge gericht op de 6e editie van KS4C in Nieuwpoort. Lichtjes lichtere formule maar even geslaagd naar kinderen toe !

101. Op zaterdag 13 juli verwelkomen we met Gouverneur Chris, kandidaat Gouerneur Elect Johan en Luitenant Gouverneur Ivan le beau monde, niet zonder de Kluisbergse OCMW voorzitter te vergeten. Geslaagde persconferentie (of was het gewoon conferentie ?) en even geslaagde BBQ tijdens dewelke onze 5 laatste leden gepind worden en er uitvoerig afscheid genomen wordt van Tuur, welke een Kiwanis ereteken krijgt en het statuut van erelid krijgt voor het jaar 2013-14.

100. Honderd maanden Kiwani s Avelgem ! Wij verwelkomen dan ook nog eens 2 nieuwe leden nl. Dirk peirs en Guy Debrabandere, terijl Erlend zich terugtrekt. We zijn dus nog steeds met 23 leden, 1 meer dan begin jaar ! Wij werken verderr aan KS4C en aan onze persconferentie van 13 juli.

99. Spijtige zaken vanaf mei: onze President Fondateur treedt terug niet alleen als penningmeester maar ook als lid. Ook Patrick Dejaeghere en Philippe Vandecasteele verlaten het schip wegens verhuis. Tuur verzorgt nog de boekhouding tot 30/9/2013 maar Vincent wordt Penningmeester. Tijd dus voor een nieuwe selectieavond, waarop 5 kandidaten afkomen. Terwijl de wijnactie voortkabbelt krijgt onze 6° KS4C vorm.

98. Wat bezoek op ons eerste aprilvergadering: Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne presenteert het nieuw plan Kortrijk. In aanweziheid van tal van gasten waaronder leden van ons petekind Gent Keizer Karel en Patricia Nys, ladies clubbuilder. We blikken terug op een geslaagde Kiwanis One Day in de Engelenhoeve en verwelkomen ons derde nieuw lid, namelijk Sam Ernalsteen. Rustige tweede vergadering met statutair deel waarin aan het lidgeld gesleuteld wordt 

97.In maart krijgen we een dubbel bezoek in de eerste vergadering. Prof Desmet vindt eindelijk de weg naar de club en onderhoudt ons nogal energetisch. Even energiek spreekt onze Luitenant Gouverneur. Zijn niet altijd genuanceerde uitspraken vallen eeerder op de rotsen dan in de goede grond. De tweede vergadering is an weer zo een typische low assistance vergadering. Maar we verwekomen wel Kris Lefebvre als lid . En uiteraard wordt er met weinig volk enorm veel besproken en.. geraliseerd. EEn kleine groep bezocht in het tussenliggende weekend de centrale van Ruien tijdens haar laatste werkdag. Het do er nog een schepke bovenop kon niet meer. ook vanaf deze maand verandert ons verslag in een Google Doc !

96. In februari houden we onze derde VTT. Net als KC Tournai hebben we goed winterweer wat de aanwezigheden beperkt. Denis legt ons uit dat er meer is dan plastiekenie kabels en wat daar allemaal mee en van kan gemaakt worden. We ieren tevens ons groot artikel over KS4C in het internationaal magazine.

95. De Nieuwjaarsvergadering gaat door op zaterdag met niet alleen onze Ladies maar ook een goed uit de kluiten gewassen Kerstvrouw. Op de tweede vergadering oogsten we een eerste maal na onze ledenzaai-actie: Jacques D'Hooghe treedt toe.  We nemen ook deel aan de Kiwanienne VTT gebeuren van KC Tournai welke uitglijdt op spekgladde wegen. En de wijnactie sleept zich door jet jaar

94. December sluit het jaar af: traditioneel wordt de eerste vergadering overspeold met marktkramers die je hun koopwaar aanbieden. Van zijn eerste bezoek aan de club maakt Kris Lefebvre gebruik om de werking van de OCMW keukens uit te leggen. Verder in de maand oegt hij de daad bij het woord aan bezorgt ons 700 maaltijden die net voor Kerstdag hun weg vinden in Avelgem, Spiere Helkijn, Anzegem Tiegem en Kluisbergen. Zou 1000 dan toch haalbaar zijn, is de vraag die we ons stellen in een kalme tweede vergadering tussen Kerst en Oudejaar. Tevens blikken we terug op een eerste geslaggde oesteractie.

93. In november begint het gewone werk weer. Tijdens de eerste vergadering geeft Dirk een toelichting over "wettelijke bijstand" bij verhoor. De tweede vergadering is innovatief. Iedereen is verzocht iemand mee te brengen naar een open vergadering: zes aangekondigd, vier opgedoken. De volledige waaier van de Kiwaniswerking, moppen inclusief, komt aan bod. Onze neus zegt dat we gezaaid hebben, nu nog oogsten.

92. Bij de ambtswissel tracht voorzitterJacques de zaak weer rollende te maken: nieuwe gebruiken, nieuwe wijnactie, oesteractie, veel nieuwe zaken. We nemen weer deel aan de Katteberg truckrun. De feitelijke ambtsoverdracht is voor de tweede vergadering. En daar is geen verslag van, je vindt dus nooit verslag 196......

91. September is de gebruikelijke afsluiter: we evalueren de zomer, we evalueren het jaar, de elect voorzitter geeft zijn visie op de toekomst en we ronden af met gastspreker Prof. Kris Van Steenbrugge, die het zeer sappig heeft over de Griekse mythologie, met alle ongekende details. Een mythe die niet voor mietjes is. Drie leden zijn ontslagnemend. Dank aan hen voor de jaren inzet. Een vierde lid keert terug naar Gent. We sluiten het jaar af met 22.

90. Geen echte vergaderingen in de zomermaanden, wel zeer specifieke bijeenkomsten. Ten eerste, de Walk & Bike run welke een veel minder succes had dan zijn voorganger, andere datum zoeken. Tweedens, de familie BBQ bij Denis, een ware topper, dank aan Caroline en Denis, een echte teambuilder en tot slot, ja wat zou augustus zijn zonder KS4C, of Tamme Jeanne. Met vertakkingen in Kortrijk, Gent en Oostende , naast ons event in Nieuwpoort nu al een topper als sociale activiteit in het District. Met interesse vanuit KI, en een echte Amerikaanse reporter. Volk, zelfs zon, mossels en lachende kinderen. Moet er nog zand zijn ?

89. Drukke junimaand: onze club geniet de grote eer dat onze past president en past governor Vincent in Bergen (N) verkozen wordt tot Vice president van Europa. Op dezelfde vergadering spreekt Manuel Munica Gonzalez over Los Ninos de la Guerra, het levensverhaal van zijn vader die vanuit Spanje naar Vlaanderen emigreerde, "pour la bonne cause". Het zeevissen dat gepland was gaat niet door (de vis zit nu in de Leie) en wordt vervangen door een familie BBQ ten huize van Denis. De tweede vergadering is bijna volledig gewijd aan onze tweede Walk & Bike Run, met het bezoek van de meewerkende clubs uit Mouveaux (FR) en Tournai Picardie. Wij bereiden ons ook voor op de medewerking aan het Districtscongres in Kortrijk in september. Avelgem verzorgt de registratie.

88. En dan is mei daar. In de eerste vergadering ontvangen we Prof. Em. Francis Colardyn, gewezen CEO van UZ Gent. Hij geeft ons een toekomstvisie over gezondheidszorg. Bijna futuristisch en waarschijnlijk eerder aan zet in de ons omringende buurlanden Nederland en UK, die niet zo verzuild zijn. Bij de tweede vergadering is er ook SJAV en wordt bijna unaniem beslist om het statuut van VZW aan te nemen. De nieuwe officieren worden benoemd: Jacques Casteur neemt het voorzitterslint op in october, het jaar daarop Jean Pierre Duprez en nog een jaar later Yves Derijcke. Gaan we een geplande toekomst tegemoet ?

87. April, werkmaand en normaal ook statutaire maand. Maar door de VZW problematiek geraken we niet rond: de tweede vergadering wordt geheel gewijd aan deze zaak met een deskundige uitleg van onze raadsmannen. Nu volgt nog 2 weken bedenktijd, een vragenvergadering en tot slot de SJAV einde mei. Wel één groot moment, ons 26° lid treedt toe, een geboren Avelgemnaar, Ivan Bauwens.

86. In maart wordt verder gebouwd naar de drukke lente/zomer. Zelfs wijninterclubs kennen een (relatief) succes. De tweede maartvergadering is zoals gebruikelijk op locatie. ’t Slietje is aan de beurt, en we kregen geen slie maar een limousine filet americain. We eindigen de maand met de voorbereidingen voor een Paaseierenbedeling.

85. Een maand die al van nature uit de kortste is van het jaar wordt nog ingekort. We komen maar één maal samen. Op deze enige vergadering geeft medelid Philippe Vandecasteele ons koude rillingen door uit te leggen hoe de financiële crisis in mekaar zit. Enkele andere activiteiten worden opgestart, zoals Kiwanis One Day en de Walk & Bike die verschuift naar begin juli. Het was de bedoeling om de tweede vergadering te vervangen door een interclubwijnverkoopvergadering maar de meesten geraakten verstrikt in dit onmogelijk woord.

84. Geen nieuw jaar zonder Nieuwjaarsfeest. Met een grote opkomst, met Paul er weer eens bij en met een late Kerstman. Kort maar krachtig, de ganse avond. Kort erna medewerking met KC Tournai Picardie voor hun Kiwanienne, een copy-paste van onze Walk & Bike VTT run. Met kennismaking met KC Mouveaux van over de landsgrens.En de lancering van de langverwachte wijnactie 2011-12. Veel voorbreiding en nu … veel….werken.

83. Wie denkt dat we in december uitbollen, loopt aan de verkeerde kant van de lijn: de eerste zaterdag is er het Sinterklaasfeest in samenwerking met OCMW Avelgem en met een privaat helikopterpiloot. Dertig kinderen klimmen een hemel omhoog, de oudsten letterlijk. Op de vergadering erna verwelkomen we naast onze Luitenant ook een delegatie van KC Tournai Picardie waar we er eindelijk in slagen om de handen in mekaar te slaan tgv. de Kiwanienne, hun VTT en wandelgebeuren. Zoveel te bespreken dat de gastspreker bedankt werd om niet te spreken.... Op de laatste 2011 bijeenkomst wordt dit verder uitgewerkt en wordt er gedebatteerd over de komende voorzitter: Elect Jean Pierre heeft een jaar uitstel gevraagd.

82. Het feit dat we weer met klakken en potloden present waren op de Feesteworp was één der discussiepunten van de eerste novembervergadering. Maar belangrijker was de oprichting van een satelliet binnen de club; onze dames gaan immers hun steentje bijdragen tot de sociale actie, onder de naam Kiwaninies. Op dezelfde vergadering was Guido Galloo te gast om over het ander deel van den oorlog in 't Ieperse te vertellen. De zaterdag daarop werd woord en daad samengevoegd en trok een beperkte delegatie naar 't slagveld. Op de tweede vergadering werd al de komstige initiatieven uitgewerkt, dus ook de wijnactie die opgestart wordt.

81. Een nieuw jaar en nu één met een ambtsoverdracht want na 2 jaar geeft Johan de fakkel door aan Manu, wat met de nodige leute en uiteraard vis en schelpen gevierd wordt. Alexandre krijgt de trofee van de Streuvel van het jaar en we bespelden onze drie nieuwe leden: Michel, Patrick en Rik.Dus nu met 25 ! Al bijna even traditioneel gaat onze tweede octobervergadering door op locatie en wel een nieuwe, en in Avelgem: de Meerschblomme op Rugge, waar de dochter van Patrick nu de pinten verdeelt. Met de hulp van Patrick en Diane. Een aangename werkvergadering.

80. In september nemen we de traditionele draad op met twee gewone vergaderingen: één met veel bezoekers en de evaluatie van Tama Moana en de slotvergadering met de jaarevaluatie maar ook (en weer) Carlos Rommel op bezoek, padre Carlos uit de "Kongo". Met de noden van opleiding die dag op dag groeien.

79. De zomermaanden brengen traditioneel twee zomerbijeenkomsten met barbecue. Voor de eerste verrast Manu, onze Elect ons door ons op verplaatsing te sturen bij een Fundraising van Kortrijk Ring met een paella a la Manu. De tweede, echte barbecue is naar jaarlijkse gewoonte bij Erlend. Hoogtepunt van de zomer is naar jaarlijkse gewoonte onze KS4C in de jachthaven van Nieuwpoort. Maar niet alleen daar: een gelijkaardige actie gaat door in Kortrijk en in Gent dank zij de medewerking van KC Kortrijk Ring en KC Ghent Seaport. Alles samen meer dan 200 kinderen die van een dagje waterpret genieten.

78. Juni bevat 3 activiteiten: op de 2 vergaderingen hebben we telkens een spreker: Dirck Vandewiele van KC Tielt, welke handelt over zijn werk in de Filipijnnen en Yvan Winne van Revalidatiecentrum Accent die zijn werking uitlegt en de vervoersproblematiek aanhaalt. We krijgen ook een nieuw Lid: Patrick Dejaeghhere uit Kerkhove, man van Diana en man achter het Toilet-team. De derde activiteit is een familie-uitstap naar Gent georganiseerd door KC Ghent Seaport.

77. Mei is een actie maand. Eerst is er de “moederkesdag”editie van de 1° Kiwanis VTT & Bike Ride in Spiere, welke met 327 deelnemers een voltreffer is. Dit wordt uitvoerig behandeld in de daaropvolgende vergadering, waar de vorige statutaire algemene vergadering nog wat emoties losweekt en Manu ondertussen zijn schip van stal haalt. De tweede vergadering is een hoogdag: de club viert zijn 5 jarig bestaan met het bezoek van International President Sylvester Neal en 60 genodigden met een geslaagde avond, volgend op een bezoek aan de Engelenhoeve en een ontvangst op het gemeentehuis van Spiere Helkijn. De woorden van Sylvester motiveren de aanwezigen en de club doet zijn eerste bijdrage voor Eliminate.

76. April begint traditioneel met de Kiwanis One Day. Dit jaar weer gericht op de Engelenhoeve en de uitbreiding van het carportterras. Op de eerrste vergadering hebben we bezoek uit Waregem, hun paard springt (te) ver. In de tweede vergadering, voorafgegaan door de Statutaire Jaarlijkse (welke een gekruide inhoud heef), wordt er koortsachtig voorbereid aan de mei-activiteiten.

75. Maart gaat traditioneel gepaard met een meeting op verplaatsing en één in ons lokaal. De verplaatsing is in de Koevert in Kerkhove, met veel bezoekers. Ook in de thuismatch krijgen we mooi volk over de vloer: nu eens Lions Tielt en Zonta Kortrijk, dan weer Ieper “sjokla”. In de Koevert vernemen we (van een Franstalige spreker) de inzet van Daniel Leroy voor (zijn) autistisch kind. Het project staat nog te veel in de kinderschoenen om op deze boot te springen.

74. Na het startschot van vorige maand worden in februari enkel andere startschoten gegeven en ook een paar losse flodders. De startschoten omhelzen deze maal de 1° Kiwanis Walk and Bike run in Spiere op 8 mei eerstkomend en de vierde Tama Moana einde augustus in Nieuwpoort welke een Gents broertje bij krijgt. Derde startschot is de vernieuwing van onze website die van nu af aan onder de districtvleugels een plaats vindt. Tijdens de eerste vergadering zijn er nog twee toetjes, namelijk de presentatie van ons lid Philippe Vandecasteele over zijn boek dat handelt over de oorlogsjaren 1940-44 in de Scheldevallei en meer specifiek Spiere Helkijn. Op dezelfde vergadering komen zowel Gouverneur Filip als KIEF President Jerome hun vriend en ons lid Vincent danken voor zijn permanente inzet voor zowel District als Federatie.

73. 2011 wordt ingezet met een Nieuwjaarsfeest boven op de Tiegemberg. Met muzikale begeleiding. De tweede vergadering kent een uitermate lage opkomst, omdat een pak leden hun wijninterclub houden op dezelfde avond. Maar één van ons peters komt Nieuwjaren. En we vallen van den ene truffel in den anderen. Het eerste startschot wordt gegeven: op 23 mei viert de club haar 5 jarig bestaan in aanwezigheid van de Internationale President Sylvester Neal.

72. 2010 wordt afgesloten met een drukke decembermaand; een vergadering met volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé en een causerie "VRT, live or let die", een sinterklaasactie in Kortrijk Overleie, een kerstmarkt in Avelgem, een tweede vergadering met bezoek van de luitenante gouverneur Leen en de kerstdiner actie op 24 december in Spiere-Helkijn, Avelgem en Anzegem Tiegem, 380 maaltijden in totaal. We sluiten af met een kledij-actie in Zulte. Tel daarbij de wijninterclubs en je weet hoe laat het is.

71. Over november kunnen we kort zijn: de eerste vergadering was voorzien op 1 november maar de wapens lagen neer. In de plaats hielden we een frontbezoek maar door slecht weer lagen ook deze wapens neer en van de tweede vergadering werd geen verslag gemaakt (lagen de wapens nog neer ?). Wel werd er redelijk wel ge-wijn-interclubd. En voorbereid voor de komende maand.

70. October luidt een nieuw werkjaar in. Met weinig wijzigingen, de vorige ploeg doet verder. Bart en Daan verlaten de club. En we krijgen in de persoon van Alexandre een nieuwe voorzitter sociaal. De nieuwe wijnactie staat in de startblokken met dit jaar een rode Chateau Lagrange les Tours 2006 en een witte wijn, Domaine Lugel 2009. Begin october steunen we de Kattebergrun als hoofdsponsor. Op de tweede vergadering verwelkomen we Mw. Madeleine Rukohoza uit Burundi. Haar hoofdvraag is materiële steun in de hulp naar de herfunctionering van haar land. In dezelfde vergadering krijgen we ook de afsluit van de vorige Kiwanis Sail4Children.

69. Op de eerste vrijdag van september treden we in het Gentse Stadhuis op als peterclub van een nieuwbakken club Gent Keizer Karel. Op de eerste vergadering evalueren we de Tama Moanadag. Op de tweede hebben we het bezoek van Padre Carlos Rommel, een Afrikaanse vriend van Tuur, die niet met lege handen vertrekt. Beide vergaderingen worden cum laude geleid door onze Elect Manu, in afwezigheid van Pdt Johan.

68. Zomermaanden zijn traditioneel barbecue maanden. In juli houden we een familie BBQ in het Balladehof, eind augustus is er de mannen-BBQ bij Erlend. Maar natuurlijk is KS4C in Nieuwpoort het hoogtepunt van het werkjaar als ongeveer 100 kinderen genieten van de laatste zomerzondag aan zee. Genieten, ja, zelfs bij een niet zo gezellig weder. Met de medewerking van velen maar vooral KC Ghent Seaport 2000.

67. In juni bereiken we voor het eerst de kaap van 25 leden met de toetreding van Philippe Vandecasteele uit Spiere. In de eerste vergadering handelt zijn voorganger Michel over hernieuwbare energie en in de tweede vergadering kan je zo al de vakantie voelen naderen want we aperitieven op het terras, waar we bijna niet weg geraken. De dolste toekomstplannen worden gesmeed. Tama Moana krijgt vaste vorm. Het belooft een warme zomer te worden.

66. Mei is iets rustiger. Alhoewel. In de eerste vergadering krijgen we nog eens megacijfers rond de oren geslagen dor 2 Kiwaniërs uit Waregem die ons trachten te leren hoe zij miljoenen uit hun fundraisingmouw toveren. Het zomerprogramma wordt op poten gezet. In de tweede vergadering komt on petekind Gent Keizer Karel op bezoek. met trots stellen ze hun club te kunnen organiseren binnen de twaalf maanden die ze zich tot doel stelden. Ze stellen ook hun twee fundraisers voor: iets over vrouwen en iets voor fotos.

65. In april is het een drukte van jewelste. In onze eerste bijeenkomst ontvangen we 2 leden van Lions Zwevegem die ons van naaldje tot draadje vertellen hoe hun voedselbank in mekaar stekt en waar ze eigenlijk een beetje hulp zouden kunnen gebruiken. Twee dagen later trekken 7 moedigen naar WOTC de Berkjes in Bruge Sint Michiels. In een lange voormiddag wordt de gang van woonhuis 2 opgefrist. We deden het uiteraard voor de soep met stutten met gekap ! Een week later zit de club op de golfbanen van de Palingbeek rond Ieper. Velen maken kennis met hun nieuwe capaciteiten, anderen worden snel overmand met het gevoel dat er geen Tiger in hun Woods zal lopen.De tweede vergadering is traditioneel de statutaire jaarlijkse algemene vergadering. waar na een kleine statutenwijziging beslist wordt om het mandaat van het huidige bestuursteam met één jaar te verlengen.

Michel Davidts zegt toe om de club te vervoegen, terwijl de dames (op locatie) een juweel voor zichzelf maken, het tweede dus, het erste zijnde hun echtgenoot....

Tot slot is de club deze maand vertegenwoordigd op de divisievergadering.

64. De eerste maartvergadering is een vergadering op verplaatsing. Wij bezoeken de megafestatie van Kiwanis Mouscron, waar we verdwalen tussen de 2700 aanwezigen. 't Is niet goed voor de lijn maar wel voor de kinderen die geholpen worden. Voor de tweede vergadering verzamelen we eerst bij Bekaert Advanced Coatings in Zulte, de werkplaats van onze voorzitter Johan. We komen er gehard naar buiten en genieten van een goede werkvergadering ter voorbereiding van Kiwanis Sail4Children, dit in aanwezigheid van Ieperse Paasei-Kiwaniërs.

63. Februari is geen karnavalmaand maar toch wel een feestmaand. Op de eerste vergadering, met 36 aanwezigen waarvan meer dan de helft bezoekers (en een zeer hoog aantal aanwezige leden), verwelkomen we Minister Q, Vincent Van Quickenborne. Hij leert ons hoe je alles, zelfs economie simpel houdt. Rechtdoor rechtaan. Op de tweede vergadering gaat het er nog serieuzer aan toe: onze voorzitter houdt een time-outvergadering waarbij ieder via een rollenspel zijn input kan geven op onze werking. We zijn goed, maar we moeten beter kunnen. En nu eraan werken.

62. Januari begint uiteraard met een Nieuwjaarsfeest, gekruid met Salsa en een bepinning. De Salsa is uiteraard een danstechniek die ons kond word gedaan. De tweede vergadering draait rondom AZ Groeninge. In de vooravond een bezoek op de site met Lucien van achter ’t nieuws en nadien een toelichting op de verandering door Jo Dendauw, technisch directeur.

61. December biedt toch twee vergaderingen: we ontsnappen net aan het “burgerlijk feestgebeuren”. De geplande uitstap naar Gent wordt te elfder ure afgelast, wegens familiale omstandigheden. Op de eerste vergadering hebben we een aantal gasten nl. Luitenant Gouverneur Godfried (met een boodschap !) en De Kier. We eindigen trouwens 2009 in schoonheid: we verwelkomen een nieuw lid in de persoon van Alexandre De Ronne uit Spiere. De tweede vergadering is het werken geblazen en worden honderden voorjaarsplannen gesmeed. Wij krijgen het bezoek van de stichtende voorzitter van Kiwanis Aalter Baekeland.

60. November staat in het teken van onze sociale commissie met 2 sociale sprekers, nl. Lieve Manhaeve voor Bela Bela en Bart Vandenbussche voor de Berkjes uit Sint Michiels. Een aantal acties zijn ondertussen verder geconcretiseerd en we plannen kerstacties. De tweede vergadering gaat door op de Kluis, het Ballazdehof is op … ballade

59. Een spetterende overdrachtsavond met de 3 S’en van het beleid van Johan als voorzitter. Yves Derijcke wordt gelauwerd als Streuvels van het jaar. De nieuwe equipe is klaar en steekt snel van wal. In de tweede vergadering worden we peter van KC Gent Keizer Karel en wordt de wijnactie opgestart. Onze Zeeraar van het verslag gaat met pensioen en in de plaats start de rubriek ‘k Weet se wonder.

58. Zoals telkenjare worden alles afgesloten en opopgekuist tijdens de septembervergaderingen niet zonder ons nieuw lid te introduceren. Bespelding is voor october. Er wordt v erder over de uitbreiding van de club gedebatteerd.

57. De eerste zomervergadering is een waar hoogtepunt voor het jaar: we ontvangen onze Gouverneur Jean Claude Schmitz samen met de Luitenant Gouverneur, de pers, de vertegenwoordigers van de hoofdprojecten en een aantal bevriende clubs. De persconferentie is van hoog niveau en gezelligheid is troef. In de daaropvolgende barbecue worden onze twee nieuwe leden bespeld. De tweede zomervergadering is de traditionele barbecue ten huize Erlend waar we nader kennis maken met Koen De Prycker onze volgende lid. Een ander zomers hoogtepunt is de laatste augustuszondag met onze Sail4Children in Nieuwpoort. Kinderen uit Avelgem, maar ook uit Brussel genieten samen met de leden en een dertigtal bezoekers van een zonnig dagje aan zee. En maar mossels klaarmaken !

56. De eerste vergadering van juni krijgen we Jan van KC Kortrijk op bezoek ivm/ zijn concertavond. Tevens wordt onze sociale avond van 11 juli op punt gesteld. De club was actief aanwezig op het KIEF Congres in Gent. In de tweede vergadering hebben we naast Mia Cattebeke, directeur bij MPI Hoge Kouter in Kortrijk ook 2 bezoekers uit Ronse en 2 kandidaat leden die toezeggen: Denis Martens en Laurent Pieters worden op 11 juli geintroniseerd.….

55. In mei bereiden we de zomer voor: we krijgen opeenvolgend Tamme Jeanne en Willy de Mosselman op bezoek. Ons Tama Moanaproject krijgt serieuze vormen. Ook het nieuwe ledenproject “Hot, Cold, Hot” krijgt vorm en kandidaten.

54. April is nog een grotere doe-maand/alles wat gepland is komt in uitvoering: de Doe-dag in de Engelenhoeve; de vergadering zonder burgemeester, de SJAV met het nieuwe bestuur en tot slot de wandeldag rond Spiere, waar onze eindelijk herstelde Tuur weer opduikt. Het sneukelfietsproject krijgt een finaliteit door de schenking van het legaat Declercq.

53. In maart werken we lustig door. Eerst krijgen wij het bezoek van de kersverse waarnemend burgemeester van Kortrijk welke ons de vele nieuwe projecten toelicht. Tussendoor bereiden we van alles en nog wat voor: de SJAV, de K One Day, de uitstap met Seaport, …. En er wordt een serieuze aanzet gegeven tot een echte expansiepolitiek.

52. Februari staat in het teken van textiel; Voorzitter Jacques, een textielien van de basis, leert ons eerst wat “platte stoffe” is, waarna hij ons veertien dagen later meeneemt naar Utexbel in Ronse. Tijdens deze vergadering houden de vrouwen hoedenkermis onder mekaar. In de aansluitende vergadering wordt de basis gelegd van een verbroedering met KC Ghent Seaport.en komen we tot een sprekersprogramma voor de rest van het jaar.

51. In januari beginnen we met te Nieuwjaren. Met muzikanten van de club en een paar gastoptredens. En ook de Kerstman komt langs ! In de tweede vergadering komt Philippe Verhelst ons onderhouden over mobiele communicatie: van tam tam tot GSM. Er wordt beslist nog even door te gaan met de wijnactie.

50. Daar Kerstdag op de vierde donderdag valt hebben we maar één vergadering in december. Met als gastspreker de mensen van de Sneukelfiets, die kort daarna de Oostvlaamse Pluim veroveren. Maar ter vervanging van de vervallen vergadering staan we op de Avelgemse Kerstmarkt, zorgen we voor bedeling van 90 Kerstmaaltijden in Wortegem en keren terug naar onze oude liefde in Ruien om ook daar een warme Kerst te bezorgen. Een mooi clubjaareinde toch.

49. In november draait de wijnctie, worden expansie en recrutering hoofdspot van de eerste vergadering en krijgen we de tweede vergadering een uitleg van eminentie Willy Versluys, over de Belgica, de boot, niet de mossel. Dit laatste hebben we nog tegoed.

48. October vangt aan met de ambtsoverdracht van Jacques naar Jacques, elk gekend van hun eigen aanpak. De nieuwe voorzitter zet de toon met een gestructureerde aanpak, een jaar planning, bstuursvergaderingen en opgevolgde commissievergaderingen. De wijnactie wordt quasi direct opgestart en we krijgen (nog eens) Anneke Vercoutere op bezoek. Wat onmiddellijk leidt tot resultaat: Manu vindt onmiddellijk stapels te herbruiken medisch materiaal voor haar.

47. September wordt uiteraard uitblazen en vooruitkijken naar volgend jaar. Maar zelfs die kat komt weer, die kon nie langer wach….

46. In de zomer zijn er (gebruikelijk) 2 barbecues, eenmaal in ons lokaal en éénmaal bij Erlend. Goede gewoontes trouwens. Maar Top of the Bill is toch de Tama Moana-activiteit in de Nieuwpoortse zeilhaven, waar eens ganse Avelgemse armada neerstrijkt met alles erop en eraan: tenten tafels, gasfornuis, Mie, 2à kinderen, minstens 3 boten, en, uiteraard, de club in groten getale. Benieuwde en bevriende Kiwaniërs komen zelfs eens kijken naar deze.

45. De junimaand, voorbode van de zomer, staat qausi volledig i

Kiwanis

© 2019 Kiwanis
Alle rechten voorbehouden

Kiwanis volgen:

Facebook