Kiwanis >  >  > De Kiwanis Pop

De Kiwanis Pop

Een oproep aan alle Kiwaniërs voor de 25-jarige viering: Help ons om nog meer Kiwanis poppen in nog meer ziekenhuizen te krijgen.

Iedereen die al een kind heeft moeten achterlaten in een ziekenhuis weet hoe hartverscheurend en traumatiserend dat kan zijn. Natuurlijk worden ze geholpen om weer gezond te worden maar een verblijf en behandeling is nooit gemakkelijk. En alle middelen die kunnen helpen om hun rust te brengen moeten aangewend worden. Daarom is er o.a. de Kiwanis Lappenpop.

De Kiwanis lappenpop als therapeutisch middel

De Kiwanis lappenpoppen zijn een project en initiatief van Kiwanis Belgium-Luxemburg en worden al 25 jaar gebruikt. De poppen zijn een beproefd therapeutisch middel voor kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen. En we weten allemaal hoe ingrijpend dat kan zijn voor de jonge patiëntjes. Tienduizenden kinderen hebben zo’n pop al in handen gehad. Het is een troostgevende en persoonlijke knuffel die ze zelf kunnen versieren en die hen door een moeilijke periode loodst. Maar het is ook een beproefd therapeutisch middel dat door het verplegend personeel gebruikt wordt om uit te leggen wat de ingreep of behandeling zal inhouden. De pop is niet versierd maar er kan van alles mee gebeuren: hechten, opensnijden, prikken, inzwachtelen, in het gips leggen, opereren. Zo krijgen de kinderen goede informatie over wat er te gebeuren staat en helpt het hen om rustiger te worden in een stresserende situatie. Het verplegend personeel die  de Kiwanis poppen gebruiken zijn zeer enthousiast en erkennen het belang van zo’n hulpmiddel om beter te communiceren.

Nog meer pediatrische afdelingen nodig

Kiwanis schenkt de poppen aan pediatrische afdelingen van ziekenhuizen van België en Luxemburg. Een groot deel van de pediatrische afdelingen van Belgische ziekenhuizen werken dagelijks met de pop. Maar we kunnen meer en het plan is er om de Kiwanis poppen een nieuw élan te geven. 2/3de van de pediatrische afdelingen in België werken met de pop. Dat betekent dat er nog 1/3de zijn die moeten overtuigd worden.

Actie nu

Vanaf nu worden de clubs vriendelijk verzocht contact op te nemen met de vzw Kdolls-marche.be om een evenement te plannen.  Het doel blijft de stoffen poppen te promoten in ziekenhuizen uit uw omgeving.  Na verloop van tijd kan, daar waar ziekenhuizen reeds de poppen gebruiken, de promotie van Kiwanis en  haar sociale doelen in gang gezet worden.  Het zullen dus voornamelijk de sociale clubkassen zijn die voordeel halen van deze K-Dolls promotie.  Een golf waarop vele clubs graag mee willen surfen.

En hoe zit het nu met de stoffen pop ?

Zij is natuurlijk in heel het district vertegenwoordigd.  Vele ziekenhuizen beschikken momenteel over een stock ‘maagdelijke’ poppen maar ook over ‘bewerkte’ poppen (voor demonstratie van een infusie, een tractie, aerosoltherapie, gipsverband, … die werden gemaakt door het verplegend personeel op de verschillende diensten).  De voorraad aan poppen schommelt voortdurend.  Het hangt af van het dynamisme van de plaatselijke club, maar ook van het enthousiasme en van de beschikbaarheid van het verplegend personeel.  En tegenwoordig weet iedereen wel dat deze mensen heel druk bezig zijn.  Maar daar weten de Kiwanis clubs altijd wel een mouw aan te passen.  Wat fantasie betreft , daar weten wij alles van !

Hoe gaan we praktisch te werk ?

Na contact met het plaatselijk ziekenhuis kunnen de clubs hun bestellingen van stoffen poppen doorgeven aan het economaat van het district.  Aansluitend ontvangt de club de factuur, die ze ook goedkeurt.  Daarna doet de club een aanvraag tot terugbetaling aan de commissie Pop via het ad-hoc formulier, terug te vinden op de website :  kiwanis.be/pop.

Een algemene oproep

Wilt u op middellange of lange termijn meewerken aan dit prachtig project ?  Beslis dan nu om deel uit te maken van de Commissie POP en neem dadelijk contact op met Jan De Dobbeleer op  email :  ddjan@telenet.be.

Alvast bedankt voor elke nieuw initiatief.  Ook een dikke merci aan al diegenen die meegewerkt hebben aan dit mooie verhaal, waarop het district BeLux zo fier is.